Altijd al willen leren duiken? Dat kan bij Anthias!
Omdat we een vereniging zijn, hebben we een aantal voordelen ten opzichte van (commerciële) duikscholen. Anthias biedt duikopleidingen aan volgens de NOB/CMAS richtlijnen. Hierdoor ben je gewaarborgd van een degelijke duikopleiding volgens de laatste internationale standaarden.
Onder supervisie van het hoofd duikopleiding word je door onze groep instructeurs opgeleid. Naast algemene opleidingen, bieden we ook specialisaties aan.
Proefduik:
Wil je eerst eens ervaren hoe het is om te duiken? Dan bieden wij de mogelijkheid om een gratis proefduik te maken! Klik hier voor meer informatie over de proefduik.
De opleidingsstructuur:
De NOB/CMAS duikopleidingen kennen de volgende structuur::
Je begint bij de opleiding tot beginnend duiker; dit noemen we de 1-sters (1*) = Open Water Diver (OW) Vervolgens kun je door gaan naar de gevorderde opleiding tot 2-sters (2*) = Advanced Open Water Diver (AOW)De ervaren duiker kan bij gebleken geschiktheid in overleg met het hoofd opleiding een traject volgen tot 3-sters (3*) = Divemaster (DM). Een 3* kan als assistent fungeren van de instructeurs waarbij hij/zij duikers in opleiding kan begeleiden en met hen kan oefenen van de door een instructeur aangeleerde vaardigheid.Een 3* kan bij een x-aantal duiken en een x-aantal verworven vaardigheden in “NOB-specialties” zijn 3* om laten zetten in een 4-sters (4*) = Master Scuba Diver (MSD)
Hoewel bij veel organisaties dezelfde termen in nivo’s (OW/AOW/DM/MSD) worden aangehouden, zit er een groot verschil in kwalitatieve vaardigheden en eisen! Laat je daarom vooraf goed door ons informeren! Een tropische duik in kristalhelder water van 25 graden is echt anders dan duiken in bijvoorbeeld de Nederlandse wateren! Duiken is een geweldig leuke maar ook uiterst serieuze vorm van sport; Gun jezelf daarom een gedegen duikopleiding!
Duikuitrusting :
Tijdens de 1*-duikopleiding stellen wij je tegen een redelijke vergoeding een “duikset” ter beschikking* (indien beschikbaar). Deze duikset bestaat uit: 1) Een trimvest 2) Een ademautomatenset 3) Een duikfles en 4) Een “console” met manometer voor persluchtluchtvoorraad en dieptemeter.
Voor specifieke opleidingssituaties tijdens de 1* duikopleiding hebben wij ook de beschikking over duikcomputers en kompassen.
Je dient zelf te zorgen voor je “basis”uitrusting die bestaat uit:
Een duikbril
Een snorkel
Duikvinnen
Een loodgordel
Een duikpak; met handschoenen, duiklaarzen en eventueel een overpak voor buitenwater. Dit is dus pas noodzakelijk na het afronden van het binnenwaterseizoen.
Voor meer informatie kun je terecht in de winkel van ons verenigingslid en instructeur Richard Vaessen van Anthias Divecenter in Voerendaal.
Medische Keuring:
Ieder lid van de NOB moet een geldige medische keuring hebben. Onder de 50 jaar is dat om de drie jaar* en erboven ieder jaar* (*mits keuringsarts op medische gronden korter besluit). Voordat je in het buitenwater mag duiken, moet je eerst een medische keuring ondergaan. Je kunt de duikmedische keuring op meerdere locaties in Zuid-Limburg laten doen. Dit kan bij gespecialiseerde (huis)artsen maar ook bij SMA’s (SportMedisch Advies centra). Wij kunnen je hierin adviseren.
Reanimatie:
Jaarlijks is er een reanimatiecursus die wordt gegeven door externe professionals. Deze cursus is voor zowel nieuwe als bestaande leden verplicht! Door deze cursus leer je (of update je je kennis) wat je moet doen bij een hartstilstand; zowel tijdens het duiken als in het dagelijks leven. Zowel de reanimatie cursus en de medische keuring zorgen voor een extra laag veiligheid tijdens het duiken.
Reddingsoefening:
Gedurende het opleidingsjaar zijn er meerdere momenten dat wij aandacht besteden aan noodsituaties in zowel buiten als in het water. Eén keer per jaar doen wij een grote reddingsoefening bij het buitenwater. Hier bootsen we levensechte situaties na en evalueren direct hoe we het gedaan hebben en wat er volgende keer beter zou kunnen. Ook deze oefening is net als de reanimatie verplicht.
De kosten:
Aangezien wij een vereniging zijn, zijn de kosten voor de duikopleiding bescheiden; we hoeven immers geen winst te maken. Naast de maandelijkse contributie van de vereniging (€16 in 2020) betaal je eenmalig een inschrijfbedrag van € 125,-. Voor dit bedrag krijg je: 1) De NOB-contributie, voor de resterende maanden van het lopende jaar. Je bent dan tevens verzekerd voor (duik)ongevallen. 2) Cursusboek met brevetkaart voor de 1* duiker 3) Opleiding tot 1* duiker (theorie en praktijk) 4) Deelname aan de reanimatiecursus.5) Bruikleen en het onderhoud van trimvest, de ademautomatenset, duikcomputer en duikfles* (indien beschikbaar)
Samengevat:
Wij zijn een uiterst gezellige vereniging waar kwaliteit en veiligheid voorop staan. Wij hechten veel waarde aan waarden en normen; waarbij een positieve houding, vriendelijkheid en kameraadschap voorop staan.
Interesse?
Wil je meer informatie? of wil je een keer met ons komen meeduiken? Vul dan hieronder je gegevens en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!